söndag 27 januari 2013

Vilka KRAV hon har...

Under tiden barnen var på tennis passade jag på att åka och handla på närliggande Coop. I lugn och ro och men hjälp av appen Grön Guide, kunde jag välja bästa råvarorna för årstiden. Funkade fint.

Däremot när jag kom till köttdisken fick jag mig en riktig funderare. Appen grön guide funkar bara på grönsaker, frukt och fisk, så här fick jag fundera själv. Jag skulle ha fläsfilé. 2 fanns att välja på; dansk för 59 kr/kg och svensk för det tredubbla, 159 kr/kg. Hm... Hur gör danskarna för att framställa kött till en tredjedel av priset en svensk bonde tar? Till på köpet ska det fraktas från Danmark och hit. Ok, från nordligaste norrland och till mig är det kanske längre än från Danmark, men ni fattar. Sen fann jag hel kyckling. En vanlig för 39 kr/kg och en KRAV-märkt för 99 kr/kg. Då undrar jag ju verkligen hur den vanliga kycklingen har mått, om den säljs (återigen) för en tredjedel av priset?!?

Jag klev i alla fall ur affären med svensk fläskfilé och KRAV-märkt kyckling, ett gott samvete och förhoppningsvis en mer smakrik middag.

Ja, visst, min kyckling slutade på 179 kr eller nåt sånt, men jag har ofta funderat över hur man kan sälja hel kyckling så billigt som det görs. Eller filéer för typ 39 kr /kg. HUR mår kycklingen innan slakt? Om jag med pock måste äta kött (och det tycker jag att jag "måste)" så vill jag att djuret ska ha levt så bra som möjligt innan någon spå valfritt sätt slutar deras liv. Vi har älg i frysen, den har verkligen levt naturligt, innan herr eller fru jägare fällde den. Jag väljer oftast KRAV-märkt (eller liknande) kött och/eller ser till att det är så närproducerat som möjligt. Att köpa "vanlig" nörfärs eller färs från t.ex. Tranheims gård skiljer kanske på sin höjd 20 kr/kg. Den 10:an per förpackning har jag råd med. Vi gjorde en gång ett experiment och köpte "vanlig" och KRAV-märkt lövbit. Skillnaden i pris var ca 20 kr/kg. Redan i förpackningen såg den märkta mycket trevligare ut med sin klara röda färg, till skillnad mot den andra som var dassigt rosa. Smak och konsistens skiljde sig också åt till den märktas fördel. Så varför ska jag då inte köpa den märkta? Det är inte så stor skillnad i pris, jag vet att djuren och naturen runt dem har det mycket bättre och sista pluset är ju smaken!

Det stöter på patrull när jag ska köpa korv, men att göra egen korv mäktar jag inte med. Jag ser däremot till att innehållslistan är så kort som möjligt och att den har så hög kötthalt som möjligt. 

Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas. Titta på påläggsskinkan nästa gång du är och handlar. Jämför några olika förpackningar, kolla hur många ingredienser det kan finnas i vanlig j*vla SMÖRGÅSSKINKA!!! I min värld har man i skinka och kryddor. Moahahahaaa, vad jag trodde fel... Vill det sig riktigt illa får man en maskinurbenad (bara det ordet får mig att lägga tillbaka produkten) skinka där köttet slafsats isär till någon grötig massa och sedan klistrats ihop och formats till en helt rund "skinkbit". Eller kolla innehållet på färdigbakt fikabröd. Läste på wienerbröd i går och kräktes lite i munnen (som min kära vän så målande brukar säga). Enligt recpetet på allt om mat innehåller wienerbrödet 7 ingredienser; jäst, mjölk, ägg, mjöl, socker, salt, smör och sedan fyllning på det. Enligt de färdigbakade på Coop innehåller de typ en halv miljard: 
Ingrediensförteckning: Vetemjöl, margarin(veg.fett, vatten, salt, emulgeringsmedel E471, surhetsreglerande medel E330, aromämnen), vatten, fyllning(mandelmassa(*mandel, socker, glukossirap, vatten), socker, sirap, margarin(veg.fett, vatten, salt, emulgeringsmedel E471, surhetsreglerande medel E330, aromämnen), vetestärkelse, majsstärkelse, vatten), pärlsocker, jäst, *ägg, socker, förtjockningsmedel E440, vetemalt, emulgeringsmedel E472e, salt, mjölbehandlingsmedel E300.

Mmmm, mumma - fikasugen! Eller?!?

Inga kommentarer: